Onze producties

Met onze theaterprojecten leggen we de onderwerpen die spelen binnen een organisatie concreet op tafel. Door het spelen van verhalen maken we dynamieken zichtbaar, onderstromen voelbaar en dilemma’s bespreekbaar. We willen mensen raken, aan het denken zetten en tot actie aansporen.

Tijdens het maken houden we dan ook rekening met drie belangrijke componenten: cognitieve, affectieve en conatieve componenten.

De cognitieve component draait om kennis en begrip. We creëren gelaagde verhalen vanuit actuele maatschappelijke contexten en verwerken inhoudelijke en wetenschappelijke feiten subtiel in de teksten.

De affectieve component speelt in op emoties en beleving. Hier ligt de kracht van theater misschien wel het meest: het kan mensen diep raken. Zeker wanneer mensen, vlak voor hun neus, een verhaal verteld zien worden dat over hunzelf zou kunnen gaan.

De (mogelijk wat minder bekende) conatieve component gaat nog een stap verder: het spoort het publiek aan om iets met hun ervaring te doen. Dit kan variëren van een nagesprek, waarin toeschouwers worden uitgedaagd om hun perspectief te delen, tot interactieve elementen waarbij het publiek keuzes maakt die de loop van het verhaal beïnvloeden.

Door deze drie componenten bewust te integreren, ontstaat theater dat niet alleen mooi of aangrijpend is, maar ook werkelijk impact maakt. Het daagt mensen uit om verder te denken, dieper te voelen en—misschien wel het belangrijkste—tot actie over te gaan.

 

Stappen die we zetten bij het maken van producties

  1. Verkennen, verzamelen, verdiepen
  2.  Improviseren, vastleggen, schrijven en repeteren
  3. Uitproberen, evalueren, aanpassen, uitvoeren

Sociale veiligheid (lopend)

Voorstelling: ‘We kunnen het er toch gewoon over hebben?!’ 

Een verhaal over een willekeurige organisatie met een willekeurige directie en willekeurige medewerkers. Zomaar ergens in Nederland. Wanneer ze geconfronteerd worden met een melding van grensoverschrijdend gedrag van iemand binnen de organisatie, schiet iedereen in zijn eigen eerste reactie: verbazing, ongeloof, schrik, oordeel, actie en alles daartussenin. Wat nu? 

De integriteitsmedewerker wijst vanuit zijn taak naar het plan van aanpak dat klaarligt: “Hier hebben we heel helder beleid voor, geen zorgen.” In een angstvallige zoektocht naar beheersing, overzicht, veiligheid en duidelijkheid creëren ze samen juist exact het tegenovergestelde. In de strijd voor veiligheid verkrampen de verhoudingen, lopen spanningen op en worden er talloze andere grenzen overschreden. En dat terwijl de aanleiding voor de melding allemaal berust op een misverstand. Toch?

Aanleiding 

Een groeiende groep werkenden voelt zich onveilig, beledigd, geïntimideerd of benadeeld. De meldingen hierover stijgen en de berichten over grensoverschrijdend gedrag vliegen je dagelijks om de oren. Tegelijkertijd groeit ook de weerzin tegen de vermeende overgevoeligheid. “Mag je dan niks meer zeggen?!” is een veelgehoorde opmerking. ‘Woke’- en ‘conservatief’ gedachtegoed krijgen beiden steeds meer stem. Het stille midden trekt zich terug, terwijl de onderlinge verhoudingen tussen mensen meer en meer verkrampt raken.

Wij gingen aan de slag met de vragen: Hoe reageren bedrijven en organisaties op incidenten? Welke motieven liggen daaronder? Welke rol speelt de 'integriteitindustrie' hierbij? Welk effect heeft dit op de rest van de werkvloer? Maar vooral: Hoe zorg je ervoor dat de angstvallige zoektocht naar sociale veiligheid niet op zijn beurt opnieuw leidt tot (een gevoel van) onveiligheid?

Verzuim en inzetbaarheid (Under construction)

Werktitel: ‘Ik ben de hele dag met jou bezig!’

Verstrikt in een web van wet en regelgeving is een leidinggevende de hele dag bezig met het volgen van verzuimprotocollen, plannen van aanpak, bijhouden van de verzuimcijfers enzovoort. Met het gevoel alle kostbare tijd te moeten spenderen aan verzuimende collega’s raakt hij volledig het contact met zijn mensen én zichzelf kwijt. 

Een project over de spanning tussen procedurele taken en verbinding houden met je mensen. Over het dunne lijntje tussen het managen van verzuim en het managen van inzetbaarheid.

 

 

Maatwerk mogelijkheden

Op maat gemaakte interventies voor bedrijfsspecifieke vraagstukken. Bijv. een gemeente die burgers wil betrekken bij een herontwikkelingsplan van hun buurt, een zorginstelling die participatie van de verwanten van bewoners wil vergroten of een energiebedrijf die hun klantgerichtheid wil vergroten. Elke organisatie heeft zijn eigen verhaal, uitdaging, drama en theater. 

Theater als middel voor uiteenlopende doelen: introduceren, opwarmen, raken, verlevendigen, betrekken, verkennen, onderzoeken, uitleggen, uitdiepen, puzzelen, uitproberen, illustreren, en zo veel meer. Samen met jou bekijken we wat het beste past bij je vraagstuk.  

 

Stappen die we zetten bij maatwerk projecten

  1. Verkennend gesprek, brainstorm, offerte
  2. Interviews met de doelgroep, idee verfijning
  3. Schrijven, repeteren
  4. Uitvoeren en evalueren

Theater op maat

Een bedrijfsspecifieke voorstelling van ongeveer een uur, optioneel gevolgd door een nagesprek en/of verwerkingsopdrachten. Ideaal als je grotere of meerdere groepen wil bereiken.

Smaak makers

Een theatrale presentatie die inhoudelijke thema’s introduceert, verlevendigd en verdiept. Ideaal om publiek te betrekken bij een onderwerp of thema dat anders abstract blijft.

Regie scènes

Gespeelde situaties waarin herkenbare, stroef verlopende interacties uit jouw praktijk worden neergezet. Het publiek stuurt met concrete aanwijzingen de acteurs aan. Wat kunnen ze beter zeggen of doen om de situatie te versoepelen. Ideaal als je het vooral wil hebben over handelingsperspectieven.

Discussie scènes

Een vlotte interventie met korte to the point theaterscènes die een discussie uitlokken of een actueel bedrijfsspecifiek dilemma verdiepen. Ideaal als je lastige onderwerpen direct en concreet op tafel wil hebben en samen wil exploreren.

Keuze theater

Het publiek bepaalt de loop van het verhaal door keuzes te maken met directe impact op de verhaallijn. De gekozen richting ontvouwt zich ter plekke. Ideaal als je mensen inzicht wil geven in de impact van handelen en bepaalde keuzes.

Escape theater

Een interactieve ervaring waarin het publiek bedrijfsspecifieke problemen moet oplossen om verder te komen in het verhaal. Net als in escaperooms of adventure games leidt elke juiste oplossing of voltooid level naar een nieuw deel van het verhaal. Ideaal als je mensen actief wil laten 'spelen' met de materie.

Meer weten?

Bel ons met al je vragen, of maak een afspraak. We denken graag met je mee!

 

Hans Kroodsma  |   0646461500   

Hannah de Vries  |  0654693893

Teun Omlo  |   0624398458

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.